Slovo šéfredaktora: Nový začiatok

Milí priatelia, od prvého čísla Zamagurských novín prešlo takmer tri a pol roka. Držíte v rukách už 41. číslo novín, ktoré pre Vás každý mesiac pripravujeme. Každý z nás pracuje na svojom vlastnom počítači, so svojím vlastným mobilom, so svojím vlastným autom. V provizórnych podmienkach sa snažíme prinášať dobrú regionálnu tlač. Zamagurské noviny nie sú len suchým informátorom bez názoru, ba naopak. Za tie roky, ktoré nás pravidelne čítate, je Vám určite jasné, že za náš pohľad na svet sa nehanbíme a svoje názory a presvedčenie prezentujeme slobodne navonok. Ak médium nemá slobodu, nemá šancu posúvať sa vpred. Rovnako je to aj s našou ďalšou tvorbou. Divadlo je pre nás všetkých veľká vášeň a dnes môžeme pokojne povedať, že z malého neskúseného divadielka sa nám pomaly darí vybudovať značku, ktorá už niekoľkokrát reprezentovala Zamagurie na celoštátnych prehliadkach. Dvakrát sme vo svojej kategórii získali umiestnenie najlepšej neprofesionálnej inscenácie v Prešovskom kraji a na regionálnych súťažiach sme pri každej účasti patrili do prvej trojky. Zo sna, ktorý sme kedysi snívali, sa stáva skutočnosť a dnes tvoríme hry, ktoré ocení i náročný divák. Dalo nám to šesť rokov našej práce a vašej podpory. To všetko sa nám spoločne podarilo v Zamagurí. Nikde inde, ale v Zamagurí! Dá sa to. Robíme však pre ľudí a ak by sme nemali Vás, márna je všetka naša snaha a tvorba. Ďakujeme Vám!

Dnes sa nám naskytá šanca urobiť z RAMAGU skutočný podnik, ktorý bude tvoriť kultúrne hodnoty a zabávať ľudí divadlom, filmom, hudbou – jednoducho umením. Potrebujeme však pomôcť. Naše chcenie ostať doma je väčšie ako skeptické pohľady na profesionálnu prácu v kultúre v komerčnom sektore. Kým však budeme komerčne sebestační a kým vybudujeme svoju novú základňu na to, aby sme tu mohli ostať a tvoriť pre nás všetkých, chceme Vás požiadať o pomoc. Mnohí z Vás si už mohli všimnúť, alebo počuli o tom, že sme sa čiastočne presťahovali do istej nehnuteľnosti v centre mesta Spišská Stará Ves. Áno, je to tak. Na tomto mieste chceme vytvoriť kultúrny stánok, aký tu v histórii nemal obdobu. Momentálne sme dokončili sklad rekvizít a scény, aby sme mali kde ukladať všetko potrebné s čím realizujeme naše divadelné predstavenia. Teraz sa potrebujeme pustiť do budovania kancelárie, pretože celú dokumentáciu a účtovníctvo držíme v dvojizbovom byte, v ktorom bývam. Noviny tvoríme každý u seba doma, takže o sídle redakcie zatiaľ spoločne snívame. Je tu však možnosť a my sme šťastní, že sme našli ľudí, ktorí nám pomáhajú. Ak bude teda hotová kancelária, ideme sa pustiť do priestoru, v ktorom sa budeme spolu s Vami spoločne stretávať.

Keďže však začíname fungovať aktívnejšie, prichádzame do štádia, kedy za ponúkaný produkt potrebujeme mať aj zaplatené. Nikto z nás predsa nepracuje vo svojom zamestnaní zadarmo. Taká nie je ani kultúra. Teda, ak vidíte na našom predstavení škatuľku s heslom „Dobrovoľné vstupné“, je to len vďaka tomu, že predstavenie si za symbolickú sumu objednala samospráva pre svojich občanov. Krabička je teda len možnosťou podporiť nás, ak sa Vám divadlo páčilo. Ak však za naše predstavenie platíte 2€, znamená to, že ideme na vlastnú päsť (Výnimkou je Kláštorné kultúrne leto, ktoré organizujeme v skvelej spolupráci s Cyprián, n. o.). Priestory, technika, scénografia, kostýmy, masky, réžia, doprava, vedenie účtovníctva, marketing, tlačoviny, pranie a oprava kostýmov, servis kulís, náradie, spotrebný materiál – na to všetko vynakladáme financie. I keď vďaka ochotným podnikateľom a ľuďom sa nám občas podarí niečo získať bezodplatne, za čo sme im veľmi vďační.

Nechceme, aby tu vznikal dojem, že kultúra musí byť a že je to rovnaký produkt ako verejné osvetlenie. To je už dávno minulosťou. My však veríme, že Zamagurie si túto našu originálnu aktivitu v tomto kraji cení. Cítime to, že nám fandíte a ženie nás to vpred. Ďakujeme každej obci, firme či občanovi, ktorý nám akokoľvek pomohol. Teraz však prichádza nový začiatok. Štartujeme veľký projekt, aký nemajú ani niektoré okresné mestá. Zamagurie si ho však zaslúži, leto aj tu žijú ľudia so starosťami a radosťami, ktorí by sa mali stretávať vďaka kultúre. Koniec koncov, lekár lieči telo, umenie dušu.

Priatelia, týmto článkom som Vás chcel oboznámiť so všetkým čo pripravujeme. Sme skupina ľudí, ktorí sa skutočne snažia a umenie je im profesionálne i osobnostne blízke. Umenie som vyštudoval a môžem byť teda pomyselným garantom tohto projektu. Na západe je však umelcov u možností kultúrneho vyžitia dosť. RAMAGU chce ostať doma. Dúfame, že sa to podarí. Čaká nás rok, ktorý ukáže či je to skutočne možné.

Na koniec tohto úvodného článku Vás chcem poprosiť o podporu. Ak Vám to možnosti umožnia a rozhodujete sa prispieť na niečo, čo Vás oslovilo, budeme šťastní ak si vyberiete RAMAGU. Naše občianske združenie využije tieto prostriedky na budovanie nového moderného kultúrneho sídla, v ktorom sa budeme spoločne stretávať.

Ak ste ochotný pomôcť nám sponzorsky akoukoľvek sumou, je možné zaslať ju na číslo účtu:

20324141/6500. Na konci roka menovite poďakujeme všetkým našim sponzorom.

 

No a úplne na záver Vám s radosťou oznamujeme, že po tri a pol roku, vďaka zvýšenému záujmu, zvyšujeme náklad Zamagurských novín na 450 kusov. Ako vďaku pre všetkých našich čitateľov ponúkneme od 1. 1. 2016 ročné predplatné lacnejšie o 2€ pre nových predplatiteľov a o 3€ pre doterajších predplatiteľov (fyzické osoby).

 

Krásny zvyšok leta priatelia.