Prichádza leto a s ním aj bohatá ponuka kultúrnych podujatí, ktoré by sme mali navštíviť. O jednom Vám toho chceme povedať viac. No a v jeseni by sme mali konečne otvoriť kultúrne centrum Zamaguria, ktoré sa bude volať RAMAGU ATELIÉR.

KULTÚRA V REGIÓNE

V mojich študentských časoch som trávil veľa času v kine a v divadle. V Bratislave bola ponuka veľmi široká a čo som si zmyslel, mal som pod nosom. Keď som prišiel domov, hrávali sme divadlo a chodili sme s kultúrou po Zamagurí. Hrali sme divadlo, aké sme dokázali v rámci svojich možností vyprodukovať. Jedného dňa som si však povedal, že je to málo. Je málo hrať divadlo 2-3 krát za mesiac a to vždy v inej obci. Ľudia potrebujú v každom regióne kultúrne centrum a možnosť niekam za kultúrou zájsť a vtedy som si zaumienil, že to skúsime. Napríklad, v Poprade a Kežmarku fungujú pravidelne kiná a tak ľudia môžu zájsť aspoň do kina. Len tak, cez víkend alebo v týždni. Zamagurie je však kultúrne totálne podvyživené a kultúrne sa oklieštilo len na sviatky Matiek, Vianoc či letných slávností v obciach. Ak chcete ísť na profesionálne divadlo, musíte cestovať do Spišskej Novej Vsi, ak chcete ísť do kina, najbližšie je Kežmarok. Nie každému sa chce stráviť cestou za kultúrou hodinu v aute a preto si radšej zapne telku.

RAMAGU ATELIÉR

Viem, hovoríme o tom už dva roky a ešte sme neotvorili. To je pravda. 90% vecí však robíme za vlastné a to chce čas. Je to však veľmi blízko. Na jeseň otvoríme priestor, v ktorom budeme premietať filmy, hrať divadlo, v ktorom pre Vás budú hrať muzikanti a večer nemusíte tráviť pred televíznou súťažnou reláciou, ale môžete prísť súťažiť k nám. RAMAGU ATELIÉR má ponúknuť dostupnú kultúru v regióne a hlavne v pravidelných intervaloch. Do kina sa dá ísť aj vo štvrtok večer a môžete tak urobiť každý štvrtok. V piatky sa dá chodiť na divadlo, možno nie vždy profesionálne, ale budeme robiť všetko pre to, aby sme Vás pobavili, či priniesli zamyslenie. RAMAGU ATELIÉR bude okrem kultúry poskytovať aj priestor, kde si môžete len tak prísť na pivo. Priestor, kde bude hrať pekná hudba a kde sa budete môcť pozrieť na steny, kde budú visieť práce tunajších umelcov. Kapacita našej divadelnej sály je 90-100 miest a tak sa možno nedostanú na rad všetci, ale radi budeme hrať hry, či filmy premietať častejšie, ak budete mať záujem. RAMAGU ATELIÉR sa môže stať domovom pre nové umelecké telesá, ktoré chcú niekde skúšať, no potrebujú priestor. Toto miesto sa za dvojročné budovanie stalo našim divadelným domovom, kde každý priložil ruku k dielu. Cítime sa tu ako doma a niekoľko ľudí intenzívne pracuje na tom, aby sme si mali aj v Zamagurí možnosť niekam si vyraziť… A aby to z času na čas nemuselo byť len pohostinstvo… Kultúra však už nebude za dobrovoľné vstupné, ale za primeranú cenu, pretože aj my, ktorí sme oželeli prácu v zahraničí, či niekde inde, musíme z niečoho žiť. Kultúra je produkt, nie je to sociálny balíček. Niekto sa ma raz opýtal, že kde pracujem. Povedal som, že som filmár a divadelník. Ten človek sa ma opýtal znovu: „Šak ja viem že hráte toto divadlo, ale myslím tak normálne, že kde chodíš do roboty?“ Priatelia, robiť kultúru a hrať divadlo je seriózna práca, ktorá berie čas, v ktorej potrebujete byť fit, z ktorej odvádzate odvody do štátnej kasy a ktorá znamená prácu večer, v noci i v nedeľu. RAMAGU ATELIÉR nie je hra na piesku, má byť naším živobytím, pretože kultúre a oživeniu regiónu venujeme mladý vek. Veríme, že sa Vám v RAMAGU bude páčiť.  Na jeseň chceme otvárať .

KLÁŠTORNÉ KULTÚRNE LETO

Teplý letný večer pod holým nebom na čerstvom vzduchu s priateľmi okolo seba, dívajúc sa na divadlo, film, kapelu… Presne také sú letné večery počas všetkých víkendov júla a augusta v Červenom Kláštore. Vďaka fantastickej spolupráci s Múzeom v Červenom Kláštore, s neziskovkou Cyprián n.o., pripravujeme pre vás už tretí ročník podujatia, ktoré má neopakovateľnú atmosféru. Navštevujú ho väčšinou turisti. O to viac nás niekedy poteší záujem domácich, ktorí si nenechajú ujsť letné kino pod holým nebom, divadlo a hudbu. To všetko prebieha počas piatkov, sobôt a nedelí. Kláštorné kultúrne leto má fantastickú atmosféru, príďte sa pozrieť. Program vám prinesieme už v nasledujúcom čísle. Ak strávite letný večer s pekným kúskom umenia, nebudete ľutovať.

TRÁVIŤ ČAS UMENÍM

Ľudia počúvajú hudbu, aby mali dobrú náladu, alebo aby pri nej cítili, ako sa im usmieva duša. Kým chladnička narába s našim žalúdkom, umenie pracuje s dušou. Ľudia čítajú zaľúbené romány, lebo chcú mať kontakt s láskou, ktorá je skrytá v príbehu. Ľudia sa potešia pri pohľade na peknú fotku, pretože im môže sprostredkovať kontakt s miestom, osobou, udalosťou, ktorú majú radi. Alebo sa len tak potešia pri fotke pekného kocúra. Pozeráme filmy, ktoré nás rozplačú a to, čo sa stalo vo filme, nosíme v sebe a spomíname si na to. Ak vidíme skutočne veľa dobrých filmov, vieme sa do ľudí vcítiť lepšie, vieme chápať, že ľudia žijú na milión spôsobov a zažívajú milióny situácií, v ktorých musia konať. Priatelia, dobrých filmov však chodí v telke ako šafránu. Verte mi. Moje najobľúbenejšie som ešte v telke nevidel. Ľudia chodia na divadlo, lebo má jednu výnimočnú vlastnosť. V čase a priestore sa hráme na niekoho iného a hovoríme jeho príbeh. Snažíme sa zažiť cudzí svet. Nielen herec, ale aj divák je vtiahnutý. Prečo si toho nedoprajeme viac? Tráviť čas umením znamená opätovne sa stávať človekom. Dušu nezaujímajú špagety, ani párky s horčicou, ale chce sa smiať, plakať a počúvať príbehy. Koniec koncov, po dobrom príbehu nezaškodia dobré špagety, ale nezabúdajme kŕmiť dušu, umenie sýti silným spôsobom. Tráviť čas umením je jedna z najkrajších vecí, aké si môžeme v živote dopriať. Dám na to krk! Bude nám cťou, ak Vám kontakt s umením budeme môcť sprostredkovať v Zamagurí práve my.