Iná kosť v Spišskej Teplici si získala hercov i divákov

od | nov 29, 2023 | Aktuálne

Myšlienka vzniku divadelnej hry, ktorá prinesie atmosféru slovenskej dediny v kontexte cezhraničných vzťahov Slovenska a Poľska bola už niekde na počiatku samotného projektu s názvom „Cisterciáni pod Tatrami – spoločné korene a spoločná budúcnosť Szafliar a Spišskej Teplice“ spolufinancovaného Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020.

Pred letom tohto roka oslovila obec Spišská Teplica občianske združenie RAMAGU, o. z. s úmyslom realizácie divadelného predstavenia. Prvotné rozhovory dali zelenú autorskému dielu, čo bolo lákavé najmä pre autora scenára a režiséra tejto hry, Lukáša Marhefku. „Keďže na všetko bol krátky čas, nemali sme priestor čítať desiatky scenárov, z ktorých by sa dalo vybrať niečo, čo by bolo vyhovujúce pre slovensko-poľské vzťahy a kontext. Ako najlepšia voľba sa mi videlo napísať niečo na mieru. Keď sa píše hra na mieru, je možno trochu ľahšia práca na javisku, pretože charaktery sú vybraté typovo. Napísal som teda hru, ktorá sa volá Iná kosť. Hovorí o tom, že každý z nás je svojím spôsobom iný, akoby originálny, ale ohľaduplnosť ľudí voči originalite sa často (nielen) v dedinskom prostredí stráca. Originalita tejto hry spočíva v charakteroch  ľudí a zvlášť v jednej postave, ktorá je mimoriadne špecifická – nechcem prezrádzať čím. Myslím, že kým príde divák na to, čo sa deje, tak prejde istý čas. Hra je o tom, že voči tejto postave rastú predsudky a je prepieraná na dedinskom „korze“, ostatní sa pýtajú, čo je to za čudáka a až potom sa objavia niektoré vzťahy, ktoré dajú túto postavu do úplne iného svetla. To znamená, že hra je aj o malichernosti slovenského prostredia, ale v kontexte konfrontácie s Poľskom aj o našej susednej krajine, ktorá je v našich končinách známa svojím úspešným obchodným duchom. Preto sa to celé odohráva na jarmoku, kde sú vedľa seba dva stánky, v jednom je Slovenka a v druhom je… uvidíme. Som celkom rád, že sme to mohli realizovať prostredníctvom autorskej hry, že je napísaná pre tieto podmienky a celkom sa na to teším, lebo každá hra je nová výzva a ako povedali aj samotní herci, tak je to aj pre nich nový spôsob tvorby. Hre môže uškodiť krátkosť času, lebo ho nemáme dostatok na prácu s  hereckým detailom. Myslím si, však, že tam bude veľa zaujímavých vecí a gagov, ktoré divákov potešia. Herci rastú každou skúškou a vždy sa na nich teším. Ich zápal pre niečo, čomu sa venujú mimo svojich povinnosti je príkladný. Na to, aký krátky čas sme spolu si celkom rozumieme.“

Z počiatku si musel kolektív i režisér na seba viac privyknúť, keďže štýl skúšania a samotnej tvorby obsahoval niekoľko nových postupov. To sa však napokon ukázalo ako veľmi užitočné, keďže herci uchopili svoje postavy s patričnou zodpovednosťou a pracovitosťou. Prinieslo to svoje ovocie a ich výkony si počas premiéry okamžite získali publikum. Samotné predstavenie si 21. 11. 2023 (KD Spišská Teplica) vyslúžilo v publiku smiech i slzy dojatia. Herecké výkony všetkých protagonistov rástli každou skúškou, aj napriek krátkemu času. Vyvrcholením snaženia boli reakcie divákov, ktorí sa bez váhania už na začiatku klaňačky postavili a spokojnosť vyjadrili dlhým potleskom.

Reprízy predstavenia sú na pláne 10. a 17. 12. 2023 v Spišskej Teplici a napokon aj 13. 1. 2024 v nezávislom kultúrnom centre RAMAGU ATELIÉR v Spišskej Starej Vsi.