V tomto čísle zamagurských novín sme sa obrátili na veterinárneho lekára, MVDr. Viliama Ovšonku zo Spišských Hanušoviec, ktorého sme sa opýtali na problematiku povinného čipovania psov. Ako prebieha samotné čipovanie, aké informácie v sebe čip nesie, prípadne aké sankcie hrozia ak povinné čipovanie majitelia psov odignorujú, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Od 1. septembra je na Slovensku, na základe novely Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zviera právne zadefinované ako živá bytosť a nie ako vec, novela zavádza tiež povinné čipovanie psov. V minulosti však už raz čipovanie povinné bolo, avšak náhle bolo zrušené. Z akého dôvodu?

Povinné čipovanie v roku 2013 bolo zrušené až niekoľko týždňov po uplynutí termínu, dokedy mali byť všetky psy začipované… Ak sa nemýlim, veterinárnym lekárom to dodnes nikto nevysvetlil, takže táto otázka by mala byť adresovaná tomu „odborníkovi“, ktorý to celé zrušil. Majitelia, ktorí vtedy nariadenie nedodržali a nedali si psíkov začipovať, boli vlastne „odmenení“… Ale k tejto kauze by som sa už nerád vyjadroval, žijeme na Slovensku…

Aký názor máte na čipovanie psov vy, ako odborník?

Čipovanie je vlastne aplikácia podkožného mikročipu zvieraťu. Je to dobrá vec, lebo vieme napr. zatúlaného psíka identifikovať a následne kontaktovať majiteľa. Zmiešané pocity mám skôr z danej novely. Ak  niekto považoval zviera za vec doteraz, obávam sa, že žiadny zákon ho neprinúti, aby sa na neho pozeral ako na živú bytosť. A naopak, ten, kto má zvieratká rád. žiadnu novelu na to nepotrebuje…

 

Ako sa k povinnému čipovaniu psov stavajú Zamagurčania?

Obyvatelia Zamaguria boli aj v roku 2013 v otázke čipovania veľmi uvedomelí. Trúfam si povedať, že vysoké percento psíkov bolo začipovaných. A aj teraz ma už mnohí kontaktovali, takže postupne si pacientov čipujeme.

 

Aké informácie sa v čipe nachádzajú?

V mikročipe sa nachádza len 15-miestny číselný kód, ktorý je pre každý čip iný. Ten sa registruje v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ) a veterinárny lekár k nemu priradí údaje o psíkovi (meno, plemeno, dátum narodenia),údaje o majiteľovi + telefonický kontakt a údaje o vakcinácii psíka proti besnote. Po zadaní čísla čipu v CRSZ sa zobrazia údaje o zvierati aj o majiteľovi.

 

Ako prebieha samotné čipovanie psov? Môže to zviera ohroziť?

Čipovanie je vlastne aplikácia čipu pod kožu psíka. Jedná sa o podkožnú injekciu na ľavej strane krku, alebo medzi lopatkami. Pacienti to veľmi dobre tolerujú. Zatiaľ som ja osobne nemal žiadnu komplikáciu po čipovaní.

 

Aké sankcie čakajú  majiteľov psov, ktorí čipovanie odignorujú?

Psíky narodené po 1. 9.2018 musia byť začipované pri zmene vlastníka, najneskôr však do 12 týždňov veku. Psíky narodené pred 31.8.2018 musia byť začipované najneskôr do 31.10.2019, alebo tiež pri zmene majiteľa. Majiteľovi, ktorý nebude mať začipovaného psa hrozí pokuta 50 eur. Veterinárovi, ktorý ošetrí, ,alebo zavakcinuje nečipovaného psíka, hrozí pokuta 1750 eur…!