Slovensko sa nachádza v časoch kedy je, zdá sa, opäť potrebné dôrazne pripomínať hrôzy spáchané na tých, ktorí boli v nenávisti mocných v dobe druhej svetovej vojny. Nábožensko-rasovo-národnostne motivované zabíjanie a nepredstaviteľné utrpenie je tým najdesivejším obrazom dvadsiateho storočia. Aj napriek množstvu svedectiev, výpovedí, filmov, kníh, dokumentov, ktoré dokazujú prítomnosť týchto zverstiev a holokaustu, ľudstvo akoby občas nedôsledne a ľahko pristupovalo k možným návratom týchto „ideológií“. Hovoríme si, že obdobie druhej svetovej vojny, a to, čo sa udialo je tak hrozné, že sa to už snáď nemôže ani opakovať. Smutné je však to, že do parlamentu prenikajú ľudia, ktorých svetonázor korešponduje s ideológiou fašizmu a pod vlajkou „za Boha a za národ“ získavajú svojich priaznivcov. Boh s týmto nemá a ani nebude mať, našťastie, nič spoločné. Nie je nám to jedno a chceme proti tomu bojovať tak, ako vieme. Rozhodli sme sa urobiť silný divadelný príbeh na základe bestselleru Mengeleho dievča od autorov Veroniky Homolovej Tóthovej a Violy Stern Fischerovej.

Pokus o získanie práv úspešný

RAMAGU sa podarila veľmi vzácna vec. V jeden deň po prečítaní knihy Mengeleho dievča, ohromení tak neodpustiteľným zlom a bolestivosťou príbehu pani Violy Stern Fisherovej, sme sa rozhodli kontaktovať autorov a požiadať o práva na tento príbeh. Videli sme v ňom šancu hovoriť o zle, ktoré je v tejto spoločnosti opäť prítomné a šancu pripomenúť hrôzy holokaustu nie len tunajšiemu publiku, ale aj širokej verejnosti. Oslovili sme teda autorku knihy, pani Veroniku Homolovú Tóthovú a dcéru zosnulej pani Violy Stern Fisherovej, so záujmom o spracovanie knižnej predlohy. Vysvetlili sme im našu motiváciu a pohnútky vytvoriť takéto divadelné dielo. Po krátkom čase sa nám ozvali s pozitívnou odpoveďou. Preniklo nás nadšenie pre veľkú a dôležitú vec a zároveň obrovská ťarcha zodpovednosti za korektné a umelecky hodnotné spracovanie diela. Budeme totiž prví, kto sa ho pokúsi priniesť na doskách. Ide o skutočne mimoriadnu výzvu, vzhľadom k tomu, že kniha Mengeleho dievča patrí počas posledných troch rokov k najpredávanejším knihám na Slovensku. Predalo sa už niekoľko desiatok tisíc výtlačkov…

Režírovať bude profesionálka, postavu stvárni Simona Marhefková  

Obrovská výzva si vyžaduje veľkú pripravenosť a preto sme v RAMAGU vsadili na osvedčenú kartu. Simona Marhefková je svojim hereckým prejavom a tvorbou na javisku výbornou adeptkou pre stvárnenie tejto neľahkej úlohy. Pôjde o monodrámu, čiže o hru jedného herca, ktorá má trvať pravdepodobne 60 minút. Režírovať do RAMAGU príde Janka Ovšonková, režisérka, absolventka Divadelnej dramaturgie a réžie na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Do réžie hry Mengeleho dievča vnesie svoje skúsenosti z práce v Slovenskom národnom divadle, Slovenskom komornom divadle v Martine, či v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Janka pochádza z Vysokých Tatier a s principálom Divadla RAMAGU dlhšie plánovali spoluprácu. „Najprv sme sa rozprávali o novej rozprávke, keďže Janka urobila v divadle vo Zvolene peknú hru Smelý zajko… Postupne, keď sme sa rozprávali o potenciálnej spolupráci, vošla do našej cesty kniha Mengeleho dievča. Janke som neprezradil nič, až kým som sa nepokúsil poprosiť o práva na túto knihu. Potom som jej ponúkol spoluprácu a Janka bola po prečítaní knihy dojatá a zároveň odhodlaná pustiť sa do tejto veľkej veci.“ Režisérka po dočítaní knihy odoslala principálovi RAMAGU túto správu: „Ahoj Lukáš, tak som nedávno dočítala (ako si vravel) veľmi silný príbeh. Je to naozaj skvelá vec, výborný výber, veľmi sa s ním stotožňujem – lebo dnes je veľmi podstatné hrať túto tému holokaustu a veľa o nej diskutovať. Veľmi rada by som do toho išla. Bude to však veľmi náročná cesta. Najmä pre mňa a herečku.“

Príbeh

Kniha Mengeleho dievča je písaná ako spomienka pani Violy Stern Fischerovej na obdobie nádherného dospievania, prvej lásky a milujúcej usporiadanej rodiny, ktoré vystrieda obdobie totálneho temna, v ktorom je prežitie jedinou motiváciou. Hlavná postava vyrozpráva dychvyrážajúci skutočný príbeh o ceste mladého dievčaťa, ktoré zo dňa na deň spozná bezprostrednú atmosféru smrti, hlboké poníženie, bezútešný strach a temnotu. Šťastie v nešťastí, v hlbokom utrpení a chuť prežiť a vrátiť sa na miesto, ktoré kedysi pre ňu znamenalo všetko šťastie sveta, jej pomôže prekonať viac ako je pre mnohých predstaviteľné. Viola Stern Fischerová prežila štyri vyhladzovacie tábory a stala sa obeťou zverských pokusov doktora Mengeleho. Nakoniec sa jej podarí utiecť z bezcieľneho pochodu väzňov a len 23-ročné dievča prichádza naspäť domov do Lučenca. V ich dome však žije už niekto úplne iný… Pani Viola sa nakoniec dožila veku 94 rokov a stala sa matkou dvoch dcér. Svoj príbeh vyrozprávala pani Veronike Homolovej Tóthovej preto, aby sa nikdy na utrpenie holokaustu nezabudlo.

Premiéra by mala byť v apríli 2020

Celá hra bude vznikať v RAMAGU ATELIÉRI v Spišskej Starej Vsi a skúšať by sa malo začať vo februári. Dovtedy sa pripravuje scenár, ktorý bude schopný v požadovanej kvalite poňať knižné dielo. Termín premiéry by sme si v RAMAGU želali v apríli. Na hre sa odštartovali prvé produkčné záležitosti, teda vysporiadanie práv, tvorba scenáru, angažovanie umeleckého štábu a získavanie zdrojov na prípravu diela. Do samotného uvedenia hry ostáva stále veľa času a na dielo je potrebné v divadle, pozerať sa s veľkou mierou pochopenia a trpezlivosti. V procese tvorby často nastávajú okamihy, ktoré môžu produkciu diela komplikovať, či spomaliť. Aj napriek tomu si RAMAGU veľmi praje vznik takéhoto diela, ku ktorému pristupuje s plnou vážnosťou a veľkou vďakou voči autorom, ktorí sa rozhodli práva pre jeho spracovanie poskytnúť. Proti zabúdaniu na udalosti holokaustu a podceňovaniu udalostí dnešných dní, ktoré nápadne pripomínajú nenávistné pnutie z čias druhej svetovej vojny, je potrebné zabojovať. Sme síce malé divadlo, ktoré sa denne snaží o svoje ďalšie fungovanie, no môžeme zabojovať aj my. Chceme, aby sa hovorilo o tom, čo muselo ľudstvo podstúpiť pre fašizmus a iné režimy hrôzy a záleží nám na tom, aby naše okolie nepodcenilo hrozbu, ktorá je zdá sa opäť aktuálna.

lum